Spelregler till plockepinn

Spelregler till plockepinn – Plockepinn är ett klassiskt spel som såväl stora som små känner till och det har funnits med under väldigt många år. Bordsspelet är enkelt och smidigt att ta med sig och passar därför också perfekt att ta med på resan. På senare tid har det också tillkommit en annan variant, nämligen trädgårdsplockepinn, som har större pinnar och spelas utomhus.

Reglerna för att spela plockepinn är enkla varför också barn lätt kan lära sig att spela. Utgångsläget är att alla stickor läggs huller om buller på en plan yta, till exempel på ett bord eller på golvet. Alla stickorna är uppmärkta med olika färger där varje färg ger ett visst antal poäng, gul för 3 poäng, röd ger 5 poäng, blå ger 10 poäng, grön hela 15 poäng och en multifärgad sticka ger totalt 20 poäng.

Syftet är att få så många poäng som möjligt. Den som har flest poäng när det inte finns några stickor kvar, har vunnit omgången.
Utmaningen är att ingen annan sticka får röra sig. Spelarna ska i tur och ordning försöka ta en sticka ur högen utan att någon annan sticka rör sig eller flyttar på sig. Lyckas man med det så får man fortsätta att plocka fler stickor tills dess att man misslyckas.
När en spelare väl har tagit en sticka kan denne använda stickan för att lättare tillgodogöra sig fler stickor. Turen går vidare till nästa spelare när en annan sticka rör sig i högen.

Spelet går ofta relativt snabbt att spela, runt 20 minuter, vilket gör det till ett perfekt tidsfördriv. Att spela plockepinn kräver stor koncentrationsförmåga, en stabil hand, noggrannhet och planering. Det är också ett perfekt sätt för barn att träna upp sin fingerfärdighet och finmotorik.
Plockepinn kan spelas av hela familjen och går att köpa på de flesta leksaksbutiker, både fysiska och de som finns online.

Läs också:
5 Roliga utomhusspel för alla åldrar

Lämna en kommentar