Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Så fixar du bästa 40-årsfesten! Missa inte våra toppentips!

Planera 40-årsfesten – Att fylla 40 kommer allt som oftast med blandade känslor. Å ena sidan är det ju kul att fylla år, men å andra sidan så är det inte lika kul att börja bli “gammal”. Förr brukade man räkna 50 år som den första stora födelsedagen, men de senaste åren har man också börjat räkna 40 år, och i vissa fall redan 30 år.

När man fyller 40 så brukar man vanligtvis vara på en stadig plats i livet med villa, Volvo, barn och karriär. Men det måste ju inte vara så, oavsett var du är i livet så är det ju värt att fira! Hur fixar man bästa 40-årsfesten då? Läs vidare för våra bästa tips!

Har du redan hunnit missa 40 och börjar närma dig 50? Läs om de bästa tipsen för att anordna en lyckad 50-årsfest istället!

Hur många ska du bjuda?

Planera 40-årsfesten - Ballongbukett Happy Birthday 40 Guld
Ballongbukett 40 år

Detta är så klart en smaksak. Vill du ha något mer intimt med bara dina närmaste eller vill du slå på stort med en ordentlig fest? Innan du börjar planera allt det andra så kan det vara en bra idé att räkna ut hur många du vill bjuda på festen, då detta i sin tur kommer att påverka både budget, plats och din övriga festplanering.

Väljer du att umgås med ett mindre antal av dina närmaste vänner och familj så är ju så klart dina möjligheter helt annorlunda mot om du väljer att slå på stort och bjuda in alla jobbkompisar och halva kvarteret.

Bjuder du många personer kanske inte alla känner varandra, då kan det vara bra att lätta upp stämningen med några isbrytare.

Planera 40-årsfesten - Sifferballong Guld Gigantisk
Gigantiska sifferballonger

När du har kommit fram till hur många du vill bjuda så kan det i det här stadiet också vara en bra att börja skicka ut “save the date” till de du planerar att bjuda in. Som vi alla vet så är livet fullt av måsten och åtaganden. Därför är det bra att vara ute i så god tid som möjligt.

Tyvärr så är det inte lika enkelt att släppa allt och komma förbi nu som det var när man var 20 år. Även om du inte har hunnit planera något annat, så är det ändå smart att skicka ut någon form av inbjudan så tidigt som möjligt. Till exempel dessa snygga i guld: inbjudningskort i guld. Detta så att gästerna har en bättre chans att planera runt det datumet och fortfarande komma till din fest.

Location, location, location – var ska du hålla festen?

Ballonger 40 år
Ballonger Svart/Vit/Guld 40

Nu när du har listat ut hur många som ska komma så är det dags att bestämma var ni ska hålla till någonstans. Även här är upp till dig, men ha antal gäster i åtanke när du planerar. Kanske föredrar du att ha en mysig middag hemma i lugn och ro? Eller är bästa 40-årsfesten i en hyrd lokal med allt vad det innebär?

Är ni ett mindre sällskap så finns det så klart också möjlighet att bege sig iväg på någon kul aktivitet eller liknande tillsammans. Varför inte arrangera en champagneprovning, dagen till ära? Eller är kanske den bästa 40-årsfesten ett äventyr någonstans? Bara fantasin sätter gränserna!

Skulle du föredra att hålla festen hemma, men vill samtidigt bjuda ett stort antal personer? Då kan en idé vara att hålla ett öppet hus där gästerna kan komma och gå som de vill under dagen. Detta är också ett bra sätt att låta gästerna komma när det passar bäst för dem utan att behöva stressa fram och tillbaka till andra aktiviteter, om det nu är jobb eller hämta barnen från lekis.

Vad ska man äta och dricka på kalaset?

Swirls 40 Rosa Hängande Dekoration
Swirls 40 Rosa Hängande Dekoration

Som födelsedagsbarn så är det så klart upp till dig att bestämma vad det ska bjudas på. Håller du till exempel öppet hus så kan en buffé vara en en bra lösning. Anpassa maten efter årstiden och se till att det är mat som klarar av att stå framme ett tag.

En bra idé kan vara att “anställa” någon tonåring som får som ansvar att fylla på och hålla koll på maten under festens gång. Denna blir så klart också ansvarig för disk och liknande så att du kan fokusera på att ta hand om dina gäster och bli firad.

Även om det är din dag och du har rätt att fira som du vill, så kan det också vara en bra idé att bjuda på olika alternativ för de som har dietära restriktioner. Ha tillgång till alkoholfritt och om du vill även vegetariska alternativ.

Brygg ditt eget öl dagen till ära, eller om du föredrar hembrygd cider? Garanterat att överraska de flesta gäster!

Det slår heller aldrig fel med en chokladfontän – garanterad att komma till användning även efter att gästerna har gått hem.

Skoja till det med ett kul festtema

Planera 40-årsfesten - Bokstavsgirlang Happy Birthday 40 år
Bokstavsgirlang Happy Birthday 40 år

Varför inte skoja till det med ett kul tema på festen för att ta den utöver det vanliga? Om du fyller 40 år så betyder det att du var född på 80-talet, så varför inte slå till med en kul 80-talsfest? Tänk John Travolta i Saturday Night Fever och ABBA! Platåskor, disco och de självklara utsvängda brallorna. Servera räkfylld avokado och konserverade päron med After Eight. Vad kan gå fel där?

Är disco inte riktigt din grej så varför inte välja något annat kul tema som passar dina intressen? Kanske ett mordmysterium eller en Hollywoodfest med massor av glitz och glam!

Festa till det med en snygg paljettklänning för henne eller varför inte en stilig paljettkavaj för honom? Passar perfekt till både Hollywood och 70-tal!

Vad köper man till någon som fyller 40?

Ofta räcker det att dyka upp med en god flaska vin och ett kul födelsedagskort, men är du ändå på jakt efter den perfekta presenten, varför inte köpa en härlig massageapparat som kan arbeta bort även de mest envisa muskelknutor?

Letar du istället efter en present till den som har allt? Garantera en god natt med dessa SleepPhones som blockerar ut de mest högljudda snarkningar, samtidigt som du kan lyssna på musik eller en spännande ljudbok genom de trådlösa hörlurarna utan att störa din sängpartner.

10 frågor och svar om att planera 40-årsfest

Här är några mycket vanliga frågor om att hålla 40 års kalas vars svar kan vara en hjälp då du planerar firandet…

1. Hur ska jag tänka vad gäller bordsplacering?

När det kommer många gäster kan det vara bra med en bordsplacering mall. Ha den redo innan festen och se till att du även har namnkort att placera ut. Då går det fort att få ordning på bordsplaceringen. Du kan ha ett honnörsbord eller låta varje par eller familj sitta tillsammans.

2. Hur många ska jag bjuda till festen?

Det här handlar både om budget och vad som får plats. Börja med närmsta familjen och bygg sedan på i enlighet med möjligheterna.

3. Vad kallas 40 års bröllopsdag?

Att ha varit gifta 40 år kallas för att fira rubinbröllop. Det kan firas med en stor fest för hela familjen och vänner som fortfarande är i livet…

4. Vad ska man ge i 40 års present?

Det bästa är att ge något som du med säkerhet vet att den eller de som firar 40 vill ha. Om du är osäker kan du fråga folk som vet eller välja ett presentkort som ger många valmöjligheter.

5. Är blommor en bra 40 års present?

Blommor passar mycket bra när du är bjuden på 40-årsfest. Det känns också bra att inte komma tomhänt till festen. Du kan även skicka blommor med bud, billigare än vad du tror!

6. Finns det roliga skämt om 40 åringar?

Det finns gott om skämt om 40 åringar som du kan använda då du ska hålla tal på festen. Men var försiktigt med alltför personliga skämt. Om den som firas inte vill att alla ska få veta hur han ramlade av stolen är detta inte ett bra skämt att dra inför alla. Skämten kan också komma väl till hands när du vill skriva en fin hälsning tillsammans med 60 års presenten.

7. Hur firar man 40 år?

Det finns ingen särskild regel för hur 40 år ska firas. Men det är ganska vanligt att ha en fest med både dryck och mat. De bjudna är normalt sett familj och vänner.

8. Vad kan jag be om i 40 års present?

Vid 40 kan du absolut be om lite större presenter. Men när folk frågar och du inte tycker att det känns fint att säga vad du vill ha kan du be dem om att prata med någon i familjen eller en god vän. Ge förslag till den här personen som sedan kan styra upp presenterna till festen.

9. Måste jag hålla tal på 40-årsfesten?

På en 40-årsfest är det många som förväntar sig att det blir tal. Om du måste hålla tal eller inte beror på vem du är och om du har lust att göra det. Det är alltid en fördel om det finns en toastmaster på festen som kan hålla ordning på vem som ska få tala och när.

10. Var kan man ha en 40-årsfest?

Det går bra att hålla 40-årsfest hemma i vardagsrummet eller kanske i trädgården. Det finns också restauranger och särskilda festlokaler som passar mycket bra för större fester. Dessa kan vara ett bra val när du inte vill stöka till det med festen hemma.

Till sist

40 år kan man bara fylla ett visst antal gånger innan folk börjar ana oråd, vanligtvis 3 eller 4. Därför är det viktigt att ta tillvara på tillfället och fira med de man gillar mest. Oavsett om du väljer en ordentlig fest mest massor av folk eller en privat middag med bara de närmaste, så är det enda du behöver komma ihåg att det är DIN dag och därför ska du fira så som du själv känner är bäst.

Den bästa 40-årsfesten är den som man kommer ihåg i många år framöver av de rätta anledningarna.

Läs även:
Planera 20-årsfest
Planera 30-årsfest
Planera 50-årsfest
Planera 60-årsfest

Lämna en kommentar