Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Måla påskägg på flera olika vis!

När påskhelgen närmar sig pyntar vi våra hem med påskris, klär ut oss till påskkärringar, men vi får heller inte glömma bort de ikoniska påskäggen! Under påsken är det mycket roligt för både vuxna och barn att måla påskägg och det hör högtiden till. 

Äggmålningen har alltid varit ett knep för att få lite extra färg på påskmiddagen och blivit små gåvor till grannar. Men idag är de flesta påskäggen gjorda av papper och fyllda med massor av godis. Vi har gjort ett djupdyk i påskäggens betydelse och vad för roliga målningar ni kan få till på era påskägg under påskhelgen! 

Måla påskägg

Det allra första och kanske viktigaste steget när du ska måla påskägg är att äggen behöver vara hårdkokta. För att du ska få det bästa färgglada resultatet är det självklart viktigt att skalen är intakta och inte har spruckit. 

Du kan måla dina ägg med nästan vad som helst, så länge det fäster på ytan. Det kan vara allt ifrån tuschpennor, vattenfärg eller karamellfärg. Måla dem exakt som du vill, med både mörka och ljusa färger eller i flera lager. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Här nedan kommer några populära exempel på hur du kan måla dina påskägg.  

Måla påskägg med karamellfärg 

Det allra vanligaste sättet att måla sina påskägg på är med hjälp av karamellfärg. Om du önskar att äggen blir helfärgade så häller du några droppar karamellfärg i skålar med vatten. Sedan lägger du ner äggen i skålarna och låter de ligga där tills du fått den färgen du önskar. Du kan skapa många roliga mönster om du knyter några band kring äggen innan du lägger de i skålarna. 

Måla påskägg med nagellack 

Om du målar dina ägg med nagellack så ska du självklart absolut inte äta äggen efteråt om något av skalen finns kvar på ägget. Däremot så kan du göra otroligt snygga designer i alla möjliga färgkombinationer. Ett tips är att hälla några droppar nagellack i en mugg med rumstempererat vatten, rör om lite med en tandpetare och doppa sedan dina ägg i blandningen. Låt det torka och se ditt fantastiska resultat! 

Färga ägg med naturliga medel 

Om du istället föredrar att färga dina ägg på ett naturligt vis så kan du koka upp olika grönsaker eller frukter tillsammans med lite salt för att få färg på äggen. Du behöver endast låta det koka i fem minuter innan äggen kan läggas ned i kastrullen. Sedan tar du bort kastrullen och spolar äggen i kallt vatten. Beroende på valet av grönsaker och frukter ger de olika resultat och här är några exempel: 

Rödbeta – rosa ägg 

Tranbär, rödkål eller blåbär – blå ägg 

Gul lök, saffran eller gurkmeja – gula ägg 

Rödlök – röda ägg 

När går man på påskäggsjakt? 

Den vanligaste dagen att ge påskägg till sina nära och kära och låta sina barn gå på äggjakt är på påskafton.  Att gå runt och leta efter äggen som ligger gömda är mycket spännande för barn och framförallt en rolig aktivitet för hela familjen.  

Och det bästa av allt? Äggjakten kan äga rum vart du än vill! Det spelar ingen roll om det är hemma, i parken eller i trädgården. Ett tips är att lägga ut små lappar och ledtrådar som tar dina barn närmare sina påskägg. Till påsmiddagen är det även en god idé att samla sånghäften för påsk som ni kan sjunga runt påskbordet, tillsammans med passande snapsvisor.

Varför kommer det en påskhare vid påsk? 

Påskharen kom till Sverige i början på 1900-talet är en symbol för påsken, men även påskäggen. I vissa delar av landet kommer själva påskharen med barnens påskägg och kan nästan ses som påskens jultomte.  

Ungefär samtidigt som påskharen kom till Sverige så började man också byta ut de målade hönsäggen med ägg gjorda av choklad eller marsipan. Det var också under den tiden som de kända stora pappersäggen blev fyllda med godis och togs i bruk. Vilket slags påskägg du och din familj än föredrar så blir påskäggen garanterat en rolig aktivitet på påsken! 

Lämna en kommentar