Svenska resmål när de är som bäst

Sommar i Sverige är nog något som alla svenskar kan skriva på – helt och hållet unikt och underbar! Med sin bästa sida har vårt avlånga land en hel del variation och stället att erbjuda, från sol och bad på vardera kanter till höga berg och djupa dalar i norr. Vi har listat några av de vackraste, mest vandringsrika och avslappnande ställena för en sista-minuten eller road-trip i Sverige innan semestern slutligen kommer att nalkas mot sitt slut.

Resmål för vackra dagar

Dalarna


Ett av de vackraste landskapen och län som Sverige har att bjuda på, är Dalarna som ger stor variation i både form och aktiviteter. Med Sveriges sjunde största insjö Siljan, är denna utsikt som tagen från ett vykort, med sjön i mitten av länet. Åk med dressin längst med en av Sverige äldre tågräls, vandra uppe i fjällen eller besök världens största dalahäst i Avesta och i år fyller dalahästen hela 80 år (även om den har började tillverkas på 1600-talet) sedan den blev känd på världsutställningen i New York 1939 och satte Dalarna på kartan för resten av världen. 

Stockholm
Vår underbara huvudstad finns det mesta som en turist eller även lokalboende behöver och lite till. I Stockholm hittar man allt ifrån storstadsshopping, fina museum och båtturer. Häng med lokalbefolkningen i ett av alla hak på Söder eller drick ett glas champagne på en utav uteserveringarna på Östermalm eller Stureplan och känn dig som en riktigt Stockholmare. Eller ta en båttur till någon av holmarna eller kanske en lite längre tur ut till skärgården.

 

Resmål för motionären

Kungsleden
Denna fantastiska vandringsled sträcker sig hela 425 km genom fjällen i Lappland och går mellan Abisko och Hemavan. Genom leden passerar man kommunerna Kiruna, Gällivare och Jokkmokk som några exempel och är en vandring som passar både nybörjare och mer avancerade vandrare. Man kan själv välja tempo och sträcka då leden är så pass stor så att man aldrig behöver köa och man kan välja om man vill bo i en utav stugorna som finns tillgängliga eller om man vill ta ett mer ekonomiskt alternativ – tältning.
svensk sommar trekking

Åre
I Åre finns en hel del aktiviteter att göra under sommaren – för alla prisklasser och smaker. Man kan till exempel köra Mountain Cart; antingen guidad längst Åreskutan eller tävla med varandra i 1km långa Kälkspåret, fiska i Åresjön; där det finns gott om öring och röding via eget fiske eller med en guidad tur där hela familjen fiskar tillsammans och där möjligheten att röka sin fångst även finns tillgänglig, och vill man lyxa till det så kan man hyra en bastuflotte för en kväll eller längre och njuta av det vackra landskapet, svettas i den behagliga värmen och slutligen ta sig ett dopp.

Sommaren är något de flesta verkligen ser fram emot med härligt väder och semesterdagar, men även något som många också känner en del stress och oro inför, då denna årstid innebär ökade utgifter. Att åka på semester kan absolut göras ekonomiskt, men det blir lätt att lusten tar över och att man spenderar över sina tillgångar. Det som kan göras i förebyggande syfte är att spara och investera pengar, som läggs undan på fram till det är semesterdags. Man kan månadsspara några hundra- eller tusenlappar (självklart beroende på storlek av resesällskap och förutsättningar) cirka ett år innan semesterperioden för att sedan kunna plocka ut en resebudget. Ett annat sätt, som kanske är lite mer kontroversiellt men destomera spännande, är att spela på Eurojackpot. När du spelar väljer du ut 5 nummer mellan 1 till 50 och två stycken stjärnnummer, med en jackpot som alltid startar på 10 miljoner euro med en maximal jackpot på 90 miljoner eur, och du kan alltid gå in och kolla fredagens Eurojackpot resultat direkt efter dragningen är färdig.

Sol och bad

Österlen
Skånes sydöstra kust bjuder ofta på fint väder, men även på milslånga, kritvita sandstränder. Planera in en romantisk helg på Ystad Saltsjöbad som ligger precis vid havet, där detta badhotell har varit aktivt sedan 1927 och erbjuder fantastiska bad, middagar och aktiviteter. Eller packa golfklubborna och besök någon av Skånes vackraste golfbanor såsom Djupadal och Lilla Vik. Andra aktiviteter som Mandelmanns Trädgårdar, Kiviks musteri och Orelund är andra utflyktsmål som bjuder in till sommarmys!  

Kullaberg och Mölle
Ett annat mysigt och kanske till och med mysteriöst resmål är Kullen, som ligger på Skånes andra kust nämligen på västkusten. Här finns en hel del badplatser med grottor och klippor i alla dess former. Något som verkligen rekommenderas här är att besöka Nimis, träkonstruktionen som Lars Vilks först byggde 1980 och som sedan var renoverat 2016 och ligger i den självutnämnda och självständiga staten Ladonien. Efter en vandring på Kullen och Kullaberg kan man svänga förbi Mölle där man hittar många fina fiskrestauranger, och vill man avsluta sin utflykt på topp så rekommenderas ett ”pit stop” på byns storslagna Gran Hotel Mölle.

Mölle

Lämna en kommentar